Güncel
Davutoğlu’nun destek arayacağı AB paketi
Hükümet, Geri Kabul Anlaşması ve Vize Muafiyeti için gerekli yasal düzenlemeleri bir paket olarak Meclis gündemine getirecek. Mart'a kadar Meclis’ten geçmesi gereken düzenlemeler için Davutoğlu muhalefetten de destek isteyecek.
Öncelikli tasarı, Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı. Paketin içinde Siyasi Etik ve Siber Suçlarla Mücadele Yasa Tasarıları da var.
Hükümetin Mart ayında yayınlanacak Avrupa Parlamentosu raporundan önce Meclis onayını alması gereken bir dizi yasal düzenleme var. Düzenlemelerin Åžubat ayı sonuna kadar Meclis’ten geçirilmesi gerekiyor. Hükümet zaman kazanmak için bu düzenlemeleri bir paket olarak gündeme getirecek. Bunun için de muhalefet ile iÅŸbirliÄŸi gerekiyor.
Düzenlemeler hükümetin Eylem Planı’nda da yer aldı.
Bunların başında KiÅŸisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı var. Eylem Planında tasarının 21 Mart 2016’ya kadar yasalaÅŸacağı taahhüdü yer aldı. Ancak geçen dönem Meclis’e sevk edilen tasarı tartışmalı. Çünkü MÄ°T, Jandarma ve Emniyet’in kiÅŸilerin genetik bilgileri de dahil olmak üzere cinsel tercihlerinin, din ve mezhep bilgilerinin de ‘fiÅŸleneceÄŸi’ endiÅŸesi var. Edinilen bilgilere göre Adalet Bakanlığı kamuoyundan gelen eleÅŸtirileri dikkate alarak tasarı üzerinde yeni bir çalışma baÅŸlattı. Hükümet kaynakları, tasarı ile baÅŸta saÄŸlıkla ilgili verilerin kötüye kullanımı olmak üzere kiÅŸisel verilerin korunmasının bir kurala baÄŸlanmasının amaçlandığını söyledi. Ayrıca EUROPOL (Avrupa BirliÄŸi Polis TeÅŸkilatı) gibi mekanizmalarla iÅŸbirliÄŸi önündeki engellerin de bu tasarı ile giderilmesinin hedeflendiÄŸi belirtildi.
Pakette hangi düzenlemeler olacak?
KiÅŸisel verilerin korunması yasa tasarısı dışında, Meclis’e paket olarak getirilecek düzenlemeler arasında ÅŸunlar olacak:
Adli yardımlaşmaya ilişkin kanun tasarısı,
Kolluk gözetim komisyonu kurulması hakkında kanun tasarısı,
Türkiye Ä°nsan Hakları Kurumu Kanunu’nda deÄŸiÅŸiklikler yapılmasına iliÅŸkin kanun tasarısı ,
Siyasi etik kanun tasarısı,
Siber suçlarla mücadele kanun tasarısı,
Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kanunu,
Suçtan kaynaklanan gelirlerin aklanması, araştırılması, ele geçirilmesi, el konulması,
Terörizmin finansmanına iliÅŸkin Avrupa Konseyi SözleÅŸmesi’nin iç hukuka aktarılması için gerekli yasa tasarısı.
İkincil düzenlemeler
Türkiye’nin bazı ikincil düzenlemeleri de yerine getirmesi gerekiyor. Daha önce çıkan yasalar doÄŸrultusunda yönetmelikler çıkarılacak:
İnsan ticaretinin önlenmesi ve mağdurların korunmasına ilişkin yönetmelik,
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun uygulanmasına iliÅŸkin yönetmelik,
Türkiye’de geçici korumadan yararlanan Suriye vatandaÅŸlarının iÅŸ piyasasına eriÅŸimlerini saÄŸlayacak Bakanlar Kurulu Kararı,
Türkiye-Yunanistan-Bulgaristan arasında üçlü temas merkezi anlaşmasına ilişkin sözleşme...
29 Kasım’daki Türkiye-AB zirvesinde AB ülkeleri, Türkiye’nin sınır güvenliÄŸinin saÄŸlanması için öncelikle Türkiye-Yunanistan ve Bulgaristan arasında üçlü bir mekanizma oluÅŸturulmasını ÅŸart koÅŸmuÅŸtu. Ardından DavutoÄŸlu 15 Aralık’ta Bulgaristan’a gitti. 17 Aralık’ta da Brüksel’de Yunan mevkidaşı Tsipras ile görüşmesinin ardından Nisan ayında üçlü zirve yapılması kararı verilmiÅŸti.
Ä°ki gün önce DavutoÄŸlu’nun bir programına Bulgaristan BaÅŸbakanı Borisov ile yaptığı telefon görüşmesi sebebiyle geç kalması, konunun Türkiye açısından aciliyetini de ortaya koydu.
Al Jazeera’nın edindiÄŸi bilgiye göre, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu 30 Aralık ve 4 Ocak tarihlerinde muhalefet partisi liderleri ile yapacağı görüşmelerde bu düzenlemelerin bir an önce çıkarılması konusunda destek isteyecek. DavutoÄŸlu’nun “Bu paket Türkiye’nin yararına olan bir Paket, bunu hep birlikte çıkaralım. Birlikte yapalım ki Türk vatandaÅŸlarına vize kalksın” diyeceÄŸi belirtildi.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.